Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Mi a véleménye: növekszik, stagnál vagy csökken?
Elindult az idei adatgyűjtés az építőipar jövőjéről

zöldkapocs

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS - másolat

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Ingatkab_plusz - másolat

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

webinarium

Webináriumok

Webináriumok

Webináriumok - Szerezzen hasznos tudásanyagot és továbbképzési pontokat!

Zold_Epites_Podcast

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

previous arrow
next arrow

Zsalupiac: megtorpanás után optimista jövőlatolgatás

Optimista forgatókönyvvel vág a jövő évbe, bár idén még visszaeséssel számol a világ legmagasabb épületeit zsaluzó Meva.

 

A megnövekedett kereslet és a munkaerőhiány miatt is fókuszba került fejlesztésekkel sokan a válságévekben elmaradt beszerzéseket és a mára elhasználódott eszközöket pótolják. A koronavírus-járvány miatt most azonban összetettebb a helyzet. A jelenlegi helyzetben a beszerzési döntéseket két igen ellentétes helyzet motiválja: van, aki éppen most kezdi a jelentős leterheltség után karbantartó beruházásait, mások pedig a bizonytalan jövő miatt éppen visszafogják az ilyen jellegű költéseket. A Meva a zsalurendszerekben valóban azt a XXI. századi technológiát képviseli, ami Nyugat-Európában már általánosan elterjedt és keresett. Ugyanakkor Magyarországon a válságévek után beindult eszközbeszerzések során még nem ezt a technológiát, hanem a magyar viszonyokhoz képest modernebbet keresik, ami gyakran igen távol esik a valóban maitól. „Ha zsalutechnológiáról beszélünk, akkor sajnos jellemző, hogy gyakran olyan eszközöket keres a beszerzés, amelynek élettartama és teherbírása, a késztermék minőségét meghatározó lenyomata részben elavult technológián alapszik.” – mondta Botta-Dukát Mihály, a 25 éve Magyarországon működő MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezető igazgatója. A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a különböző berendezések mellé biztosított szolgáltatásaik a gyártónak versenyelőnyt, míg a vevőnek nem csupán jobb minőségű eszközparkot, de akár megtérülési előnyt is kínálnak.

meva botta mihaly

Botta-Dukát Mihály

MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezető igazgatója
 

„Az újonnan, néha jelentős összegért megvásárolt gyártóeszköz – esetünkben pl. a zsaluzat – könnyen tönkrehető, kifejezetten költségintenzíven üzemeltethető berendezés. Ezt a beszerzésről való döntés során sokan figyelmen kívül hagyják, ami rövidtávú gondolkozás, és ami ennél fájdalmasabb, többletköltséggel is járhat. A zsalupark karbantartása, minőségének megőrzése, állandó, magas színvonalú üzemeltetésének biztosítása ugyanis nem csak időigényes, de jelentős többletköltséggel járó feladat is.” – hangzik Botta-Dukát Mihály piacértékelése.

 

Az ilyet többletköltségek kiküszöbölésére a MEVA Zsalurendszerek Zrt. több megoldást is, így mások mellett élettartam növelő karbantartási szolgáltatást is kínál. Ez a bármilyen üzemi méretű szerkezetépítő vállalkozások számára középtávon tervezhető költségek és saját erőforrások lekötése nélkül is magas színvonalon tartott eszközparkot jelent. A MEVA így a szolgáltatások területén is „all inclusive” ajánlattal várja a megrendelőit.Mindehhez párosulnak a valóban modern zsalutechnológiát jelentő fejlesztések. MEVA újdonságnak számító műszaki megoldásait - főleg külföldön - számos látványos, vagy speciális funkciójú, akár különleges igénybevételnek kitett létesítmény szerkezetépítésénél alkalmazták. A cég bérleti parkja legutóbb az MT60 moduláris, nagy teherbírású állványrendszerrel gazdagodott, megújult az AluStar falzsalu rendszer, amely extrém módon ellenálló -, illetve egyre gazdagabb a darufüggetlen kézimozgatású zsaluzatok között a piacon legkönnyebb súlyú AluFix falzsalu rendszer bérleti parkja is.
meva rendszerekVálaszok járványhelyzetben

A koronavírus-járvány miatt lassuló folyamatok, a megtorpanó előkészítések és magasépítési projektek, az átütemezések idén az építőipar minden területén bizonytalanságot okoztak. A tavaszi időszakban a bérbeadásban még nem volt érzékelhető a visszaesés. Ugyanakkor a beruházások, a kivitelező cégek eszközvásárlásai már ekkor elkezdtek tolódni, érezhető volt a jövő kiszámíthatatlanságai miatti óvatosság. A visszaesés a lakás- és magasépítésben kifejezetten pregnáns volt, az állami szektor, valamint az infrastruktúra beruházások dinamikája sem volt a korábbi évekhez fogható. Az őszre annyiban javult a helyzet, hogy néhány eltolt eszközberuházás megindulhatott, de a kilátások bizonytalanok: az idei évi visszaesése nem elkerülhető, véli a szakember.

A károk mérséklése és a jövő

A zsalueszközök import áruk, a romló árfolyam is csökkenti az eredményt, ezért az kockázat csökkentése érdekében a áttértek eurós árképzésre. Ahogy számos más cégnél, a Mevánál is mindent megtesznek nem csupán a biztonságos munkavégzés, de a munkaerő megtartása érdekében is.

A cégvezető bízik az optimista forgatókönyvben: az erősödő állami szerepvállalás és így az előkészítések előtt álló projektek elindulása, valamint az 5%-os rozsdaövezeti áfa, és a régi-új elemként az új építésű lakásokra hamarosan visszavezetendő kedvezményes ÁFÁ újra belendítheti a piacot, enyhíti a lakásépítés megtorpanástá. Ezekkel összhangban 2021-re a piac helyrerázódásával akár a 10%-os növekedést sem tartja elképzelhetetlennek a szakember.

Rajki Diána, a valaszonline.hu oldalon, 2020. október 26-án megjelent cikke

www.meva.net/hu

Gyorsmenü

Ez megy nálunk a Facebookon

Vegye fel a kapcsolatot Velünk!

Budaörs Office Park
Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6
Ügyfélkapcsolattartók +36 23 611-028
Irodavezetés és asszisztencia +36 23 611-029 
e-mail: iroda@buildmarketing.hu