Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Mi a véleménye: növekszik, stagnál vagy csökken?
Elindult az idei adatgyűjtés az építőipar jövőjéről

zöldkapocs

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS - másolat

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Ingatkab_plusz - másolat

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

webinarium

Webináriumok

Webináriumok

Webináriumok - Szerezzen hasznos tudásanyagot és továbbképzési pontokat!

Zold_Epites_Podcast

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

previous arrow
next arrow

A jövő fészkei

Moduláris szerelt- vagy az előregyártott betonszerkezetek felhasználásával okosan tervezett és kivitelezett házak fenntarthatóbbak, kevesebb karbantartást igényelnek és olcsóbbak is lehetnek.

Rajki Diána – HVG Trend: Egyre okosabb otthonok, 2023. november 23.

MODULÉPÍTKEZÉS | LUXUS AZ EGYEDI | FENNTARTHATÓSÁG |

Az építőipar adja a globális szénlábnyom 46 százalékát, a cementipar pedig egymaga 9 százalékban részesedik, ami már önmagában véve is indokolja az újszerű megoldásokat. A kiszámíthatatlan építési költségek és a tervezhetőséget romboló világgazdasági problémák az építőipari cégeket évekkel ezelőtt új területek felé terelték. A gyári körülmények között, magas színvonalon előkészített építési megoldások egyre inkább teret nyernek, ami jelentős részben helyettesíti az élőmunkát.

Talán szélsőséges megfogalmazásnak tűnhet, hogy nem kell feltétlenül egyedi házakban lakni, mert ez luxusnak mondható, hiszen az építkezés egyre drágább, amelyet mind kevesebben engedhetnek meg maguknak. Ráadásul amikor elkészül a ház, további anyagi ráfordításokat igényel a szükséges karbantartás és a rezsi kifizetése. Persze jól kitalált házakra van szükség, amelyek kisebb, optimalizált alapterületen is a megszokott komfortot kínálják, és már ettől jobban érvényesülnek a környezettudatosság és gondozásmentesség szempontjai.

Jóllehet, a 2000-es évek elején újdonságként ható könnyűszerkezetes házak nem terjedtek el Magyarországon, a Next Nest néven a köztudatba berobbant építészeti kísérlettel eljött az ideje annak, hogy az új irányvonal átdefiniálja a fenntartható építészetet. „A magánház-építtetők közös jellemzője, hogy a család végső erőfeszítésének teljes kihasználásával vágnak házépítésbe. Elemzések szerint az egyedi épületek aranykorának leáldozott: úgy tűnik, az emberiség hosszú távon nem ússza meg az előregyártás adta lehetőségek kihasználását” – olvasható a Next Nest környezettudatos építészeti kollektíva honlapján, amely moduláris rendszerben komplex lakómegoldásokat kínál. A rendszer megalkotója Benczúr László neves építész, aki számos elismerésben részesült, így megkapta a Pro Architectura, az Év Tetőtere, az Év Társasháza, hatszor az Év Háza díjat, valamint a Budapest Építészeti Nívódíjat, illetve a Design Boom Award és a Molnár Péter díjakat is.

Jelentős tervezői tapasztalattal és látványos megbízásokkal a háta mögött közel 6 éve kezdett foglalkozni a gondolattal, hogy másként kellene építkezni. Ezt a tendenciát a Covid időszaka is felerősítette, amikor az emberek másként kezdték használni a tereiket. Ez tovább pontosította a célt, amely környezetileg, gazdaságilag és szociálisan fenntarthatóbb házak fejlesztésére irányul, és ezen építmények kezelése és karbantartása nem vesz el a szükségesnél több időt az ember életéből.

Értékes visszaigazolása az elképzelésének, hogy mindezért idén Benczúr átvehette a Qubit Év Embere díját is, amelyet a környezet- és társadalomtudatos, fenntartható építészeti filozófia kidolgozásáért, gondozásmentes házak építéséért kapott. Koncepciója szakítani kíván az évszázados gyakorlattal, amely többnyire nem a méltányolható igényekhez, hanem az egyre fokozódó fogyasztói vágyakhoz igazította az épületeket, és amely egyre kevésbé elfogadható az erőforrásokat és a környezeti tényezőket figyelembe véve.

nextnest

A Next Nest első – már gyártmányként is elérhető – típusházai izgalmas, újszerű és egyszerű, jól felismerhető formákkal operálnak. Az önhordó szerkezetű, részben fémlemezzel, részben fával borított első modelljei ugyanis egyedi tervezésűek, ám minden részletükben „futószalagos” kivitelezés eredményei. A gyorsan felépíthető, későbbiekben a megváltozott körülményekhez alakítható házmodellek között szinte minden igényre van válasz. A számtalan elképzelhető élethelyzetre megoldást nyújtó épületek ugyanakkor kijelölik a fejlesztés jövőbeni irányát is a „downsized” (kicsinyített) épületek és az új technológiák jegyében. Hosszabb távú céljuk között szerepel a vályogprinttől a PET-granulátumig minden felbukkanó régi-új technológiával való kísérletezés és akár a soklakásos modulrendszerű épületek fejlesztése is.

A pilisi parkerdő tőszomszédságában befejezés előtt áll két prototípus, és egy kerekeken guruló mobilotthon is elkészült. Akinek ez az építési mód szimpatikus, a honlapon már most elérhető kétféle, optimalizált kialakítású – 40 és 193, illetve 50 és 150 négyzetméter közötti méretű – háztípus, illetve variábilis funkciójú kis kabinépület vagy kerti ház, valamint háromféle, vontatható mobilház. Ezek nem olyan egyenházak, amelyektől az egyéni igényre szabhatóság idegen lenne. Az ilyen típusházak megépítéséhez is szükség van építészre, a Next Nest komplex szolgáltatást kínál a telek kiválasztásától annak optimális beépítési lehetőségeinek vizsgálatán és engedélyezési tervein át a közművesítési, alapozási, kivitelezési és belsőépítészeti munkákig.

nextnest3

A honlapon online tervező is van, így bárki néhány kattintással, azonnal vizualizálható módon megtervezheti a saját házát. A modulárisan szerelt technológia további előnye, hogy a gerendáktól a főfalakig újrahasznosíthatóvá teszi a fő szerkezeti elemeket. De a belső térelválasztó gipszrostlemezek és a jellemzően fa-, illetve más természetközeli burkolóanyagok szintén csökkentik az épületek ökológiai lábnyomát.

Típusház persze nem csupán szerelt szerkezetből készülhet, hanem szakkifejezéssel élve, úgynevezett monolitikus anyagokból, például betonból is. A két építési technológia közös jellemzője, egyben fontos előnye is, hogy a fő szerkezeti elemek nem a helyszínen készülnek, így elkerülhetők az esetleges, vagy kétes minőségű kivitelezési megoldások. Mindkét technológia fő elemeit üzemi körülmények között, milliméteres pontossággal és állandó, ellenőrzött minőségben gyártják, aminek egy sor további előnye is van az elhanyagolható anyagveszteségtől a kivitelezésre előkészített szerkezetek helyszíni munkaigényének minimalizálásáig.

nextnest4 01

Az új generációs, előregyártott elemeket lehetővé tevő kéregbeton-technológia elvitathatatlan előnyeit a valódi hatékonyságra törekvő és a piaci tendenciákat a saját bőrükön tapasztaló kivitelezők már rutinszerűen használják. Betontechnológiával építhető típusházakat kínál – előregyártott betontermékeit felhasználva – az egyik legnagyobb magyarországi szerkezetépítési anyagokat gyártó cég, a Leier. A Magyarországon is jelenlévő osztrák vállalat már évek óta létező, és idén szinte duplájára bővülő típusterv-katalógusában a 30 négyzetméteres „garzonszerű” otthontól egészen a nagy – 3-4 gyermekes – családok számára tervezett, CSOK-kompatibilis 160 négyzetméteres házig többféle lehetőség szerepel. A költségek és szerkezetek tekintetében ezek a típusházak inkább irányadóak, ugyanis az egyes típusok mellett olvasható összegek a fő épületszerkezeti elemek (falak, födémek, tető, kémény) árát jelzik és nem tartalmazzák sem a kivitelezési, sem a szállítási költséget. Sokak számára azonban az is jelentős segítség, ha egy adott méretű családi ház esetén legalább a szerkezeti anyagok költségét tisztán látni.

A Next Nest tervezőinek számításai szerint a technológiájuk sorozatgyártás esetén a hagyományos tégla-beton és az egyedi tervezési-építési megoldásokhoz képest akár felére is redukálhatja a költségeket, melyek négyzetméterenként jóval az egymillió forintos lélektani határ alatt marad. A prototípusokon túl Dunabogdányban és Bakonybélen épülnek az első, már megrendelésre készült Next Nest rendszerű kisméretű, nyaraló funkciójú épületek, amelyek a honlapon még nem is szereplő új modellek.

nextnest2

Az előregyártott betonszerkezetekből készülő épületek kapcsán pedig már nem is csupán első tapasztalatokról beszélhetünk, hiszen több tucat ház épült így az elmúlt 3 évben szerte az országban. Sőt az egyik új, a tavalyi típusháztervezői pályázaton nyertes épület, a Kerka-ház hamarosan több, építőanyaggyártó cég közös kísérleti referenciaházaként épülhet meg.

A projekt érdekessége, hogy a ház tervezői maguk a tulajdonosok, akik saját otthonukat alakították át a pályázat feltételei alapján előregyártott betonszerkezetek alkalmazásával. Jelenleg a tervek véglegesítése zajlik, de az már biztos, hogy a homlokzatra Cedral szálcement burkolat is kerül, valamint az előregyártott betonszerkezetekbe építve a gyakorlatilag karbantartásmentes műanyagprofilokkal szerelt Gealan nyílászárók szolgálják majd az épület energiatakarékos működését.

RAJKI DIÁNA

 

Gyorsmenü

Ez megy nálunk a Facebookon

Vegye fel a kapcsolatot Velünk!

Budapest 1118, Budaörsi út 131/A  2/4
Ügyfélkapcsolattartók +36 17 991 028
Irodavezetés és asszisztencia +36 17 991 029
e-mail: iroda@buildmarketing.hu