Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Megrendelhető az Építési Piaci Prognózis 2022-2025 frissítése

Mi a véleménye: növekszik, stagnál vagy csökken?
Elindult az idei adatgyűjtés az építőipar jövőjéről

zöldkapocs

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Kiket köt össze a Zöldkapocs?

Építési Piaci Prognózis 2022-2025 - FRISSÍTÉS - másolat

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással!

Ingatkab_plusz - másolat

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

HVG Ingatlan Plusz – mi írtuk...

webinarium

Webináriumok

Webináriumok

Webináriumok - Szerezzen hasznos tudásanyagot és továbbképzési pontokat!

Zold_Epites_Podcast

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

ZÖLD ÉPÍTÉS PODCAST MÁR 30 BESZÉLGETÉSSEL: NÉZZÜNK AZ ÉPÍTŐANYAGOK MÖGÉ

previous arrow
next arrow

Kutatás: az energiamegtakarítás a legnépszerűbb felújítási cél

Egy közelmúltban zajlott kérdőíves felmérésben résztvevők 23 %-a szerint bárki számára elérhetők az energiatakarékosságot szolgáló építőanyagok, de nagyjából ennyien gondolják úgy, hogy egyáltalán nem (17%), vagy csak állami támogatásból juthatnak a korszerű technológiához (5%). Ennek ellenére a legtöbben ilyen szándékkal kezdenének felújításba, és a legtöbben a nyílászárók cseréjét tervezik, mert úgy tartják, ezzel lehet a legtöbb energiát megtakarítani.

Ismét zajlik az a felmérés, amely sok más kérdés mellett építkezést és felújítást tervezők, valamint építkezést vagy felújítást az elmúlt években végzők körében gyűjt adatokat a lakossági építési beruházások döntési preferenciái kapcsán. A legutóbbi felmérést összesen 423 magánszemély töltötte ki. Az eredmények hamarosan az ideiekkel is összehasonlíthatók lesznek, ugyanis az év végéig biztosan folytatódik az adatfelvétel, amelynek kérdőíve itt érhető el.

A Build-Communication megbízásából az Építési piaci prognózis előrejelzéseinek egyik alapjaként szolgáló, évről-évben szakemberek körében elvégzett felmérést mostantól a fogyasztói döntési preferenciákat szondázó, építési/felújítási döntéseket befolyásoló tényezőket felmérő kutatás egészíti ki. Jelenleg zajlik az építőiparban dolgozó szakemberek – építészek, kivitelezők – körében végzett felmérés 2023 évi adatfelvétele is.

Az építkezők/felújítók körében folyó adatgyűjtés során az általános döntést befolyásoló paraméterek mellett egyes építőanyagok (tetőcserép, homlokzatburkolat, nyílászárók) használata és az egyes márkák ismertsége kapcsán is válaszoltak kérdésekre a kitöltők.

Az első ilyen felmérésben résztvevők között fele-fele arányban voltak azok, akik felújítást vagy építkezést terveznek, illetve akik azon már átestek. Annak ellenére, hogy a válaszadók földrajzi eloszlása megfelelő volt, a felmérés nem tekinthető országosan reprezentatívnak, viszont hasznos támpontként szolgálhat számos kérdés megítélésében.

Az alábbi rövid összefoglalóban mutatunk be ezekből néhányat.

Mit érdemes felújítani és milyen sorrendben?
Az első néhány általános kérdésre adott válaszból azt érdemes kiemelni, hogy azok között, akik az elmúlt két évben újítottak fel, és akik az elkövetkező évekre tervezik azt, kiemelt cél az otthonuk energiatakarékosabbá tétele. A munkálatok előtt állók 34%-ban jelöltek ilyen választ, míg a munkák után a felmérést kitöltők célja 30%-ban kötődött az energiamegtakarításhoz.

A felújítási tervek között a belső felújítás (24%) után a nyílászárók felújítása (17%), a megújuló energia felhasználására alkalmas berendezés beszerzése (14%), valamint gépészeti felújítás (13%) került a népszerűségi lista élére. A munkálatokon már túlesettek között szintén a belső felújítás volt a legnépszerűbb (27%), ezt itt is a nyílászárók felújítása (21%), a gépészeti felújítások (17%), valamint kissé lemaradva a tetőfelújítás követte (10%).

A felmérésben résztvevőktől azt is megkérdezték, ha az épület minden része felújításra szorul, mivel érdemes azt kezdeni, mivel lehet a legtöbb energiamegtakarítást elérni (itt a hangsúly azon volt, mivel kezdik, milyen sorrendben gondolják a válaszadók logikusnak a felújítást). A válaszokból a következő sorrend alakult ki: a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók felújítása után a harmadik helyen szerepelt a tetőfelújítás, amely még a megújuló energiatermelő berendezések beépítését is megelőzte.
Arra a kérdésre, hogy az épület melyik részének felújításával lehet a legtöbb energiamegtakarítást elérni, az első helyre a nyílászárók felújítása került, a második helyen már a megújuló energiafelhasználást célzó beruházásra voksoltak, és csak ezt követte a homlokzati- és tetőfelújítás.

BC fogy felm felujitasi sorrend 2022

BC fogy felm mivel lehet a legtobb energiat sporolni 2022

 

Miért választjuk éppen azt az építőanyagot?
Az építőanyagokról történő döntésben az energiamegtakarításhoz való hozzájárulás szintén az első helyre került, amit az anyag tartóssága, valamint a szakember ajánlása, mint legfontosabb szempontok követték.

BC fogy felm dontes epitoanyagokrol 2022jpg

 

Környezetbarát? Elérhető?
A kérdőívet kitöltők között közel azonos arányban gondolják úgy, a környezetbarát technológiák bárki számára elérhetők (23%), illetve, hogy az átlag építkezők számára nem igazán elérhetők (30%). Ugyanakkor további 17 % szerint kifejezetten megfizethetetlenek ezek az építőanyagok, vagy csak állami támogatásból vásárolhatók meg (5%).

BC fogy felm kornyezetbarat hozzaferheto e 2022

Érdekes sorrend alakult ki azzal kapcsolatban, a válaszadók mit gondolnak, mely gyártási technológia terheli a legjobban a környezetet. A leginkább környezetterhelőnek az építéskémiai termékek és a polisztirol hőszigetelő anyagok gyártását gondolják a kitöltők.

BC fogy felm kornyezetterhelo technologia 2022

További információ az építkezők és felújítók körében zajló fogyasztó felmérésről és a kérdőív itt érhető el: "Véleményfelmérés építkezők, felújítók körében - Töltse ki és FELDOBOX gasztronómiai élményt nyerhet!" kérdőív - Kerdoivem.hu

Az építőiparban dolgozó szakemberek körében zajló fejmérés itt tölthető ki: "Építési Piaci Prognózis - 2023. évi felmérés" kérdőív - Kerdoivem.hu

Gyorsmenü

Ez megy nálunk a Facebookon

Vegye fel a kapcsolatot Velünk!

Budaörs Office Park
Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6
Ügyfélkapcsolattartók +36 23 611-028
Irodavezetés és asszisztencia +36 23 611-029 
e-mail: iroda@buildmarketing.hu